top of page

DOKUMENTAR SETTER KRIGEN I NYTT LYS

– Hovedfokus er de tusener som led på Litzafronten, som ble drept, sultet eller frøs ihjel, og hva det betød for utfallet av krigen. Krigen i nord har vært fortiet av norske historieskrivere, og det syntes jeg det var på tide å gjøre noe med, sier Arve Henriksen.

– Hensikten har vært å få fram fakta, sannheten om det som skjedde, slik at historien og lidelsene til de tusenvis av soldatene, både russiske, tyske og østerrikske, på Litzafronten skal bli kjent, sier Henriksen. 17. oktober skal den to timer og 10 minutter lange dokumentarfilmen om Litzafronten og frigjøringa av Finnmark ha premiere i Murmansk. Henriksen har satt i gang og vært med og finansiert prosjektet.

Krigen i nord

– Slik jeg ser det kunne krigens utfall blitt et annet hvis Murmansk hadde falt i 1941. Istedenfor klorte russerne seg fast, slo tilbake og frigjorde Øst-Finnmark i 1944. Igjen lå det rundt 30 000 døde fra tysk side og rundt 70 000 fra russisk side. Og på skolen lærte vi at det var Milorg, Bergkompaniet og Max Manus som nærmest vant krigen i Norge på egen hånd. Men det var jo ikke sånn krig sørpå, det var i nord det virkelig var krig, sier Henriksen.

Han legger til at fronten på Litza var den lengstvarende siden første verdenskrig og at ingen andre steder under andre verdenskrig lå man i over tre år i en fastlåst stillingskrig. – Bare det i seg selv burde jo være nok til å få National Geographic og Discovery interessert, men de lager visst bare filmer der det er amerikanske interesser, sier han.

Ukjent historie

– Historieskriverne har på oppdrag av regjeringen i Oslo villet fremstille kommunistene som fiender av sosialdemokratiet som skulle bygges og amerikanerne som våre venner, og da passet det ikke inn i fiendebildet at russerne jaget tyskerne fra Litza og frigjorde denne delen av Norge allerede i 1944, sier han.

– Vi begynte seriøst å snakke om mulighetene for å få laget en film for to-tre år siden. Ganske fort kom vi i kontakt med et meget velrenommert dokumentarfilmselskap som heter Rec.A., som lenge hadde arbeidet med en lignende ide, sier Henriksen.

De har blant annet funnet tidligere upubliserte filmer fra tyske arkiver som viser kampene på Litza og tilbaketrekninga. De har også intervjuet overlevende og historikere. Det dukket etterhvert opp så mye materiale at det allerede snakkes om en film nummer to som skal handle om konvoiene og partisanene.

Gleder seg

Henriksen vil ikke si hvor mye han har investert, men det er snakk om noen millioner rubler. I tillegg har Barentssekretariatet og Generalkonsulatet i Murmansk hjulpet til. Økonomisk har også flere offentlige instanser og kommersielle aktører i Murmansk bidratt.

– Jeg håper det kommer en film nummer to. De snakker om at det kan bli mulig allerede til neste år, sier han.

Bredt publikum Filmen skal også utgis på DVD, da med russiske, engelske og norske kommentarer. De norske leses av skuespiller Frank Jørstad på Nasjonalteateret. Oversettelse av manus er gjort av NRK.

– Vi tror at denne filmen kan bli så interessant at den bør distribueres. Derfor holder vi nå på å planlegge hvordan det kan skje. Forhåpentligvis får vi DVD-en ut før jul, sier Henriksen. Filmen skal vises på kino i Kirkenes under frigjøringsjubileet i oktober.

Yngve Grønvik - www.sva.no

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page